top of page

Κάπνισμα ή Ομορφιά ;

Τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο και η ερώτηση του τίτλου. Η απάντηση στο αντίστοιχο ερώτημα “Κάπνισμα ή Υγεία;” είναι γνωστή, αλλά δυστυχώς αγνοείται από πολλούς και πολλές που εξακολουθούν αυτή τη θανατηφόρα συνήθεια. Το κάπνισμα εκτός από τα γνωστά, σοβαρά και πολλές φορές μοιραία προβλήματα υγείας που προκαλεί (όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του ουροποιητικού συστήματος, έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική ανεπάρκεια και αναπνευστική ανεπάρκεια κλπ) προκαλεί και σοβαρή φθορά στην ομορφιά που για κάποιους λόγους είναι πιο εμφανής στις γυναίκες.

Κάπνισμα και Δέρμα

 

Είναι πολύ εύκολο και στον άνδρα αλλά κυρίως σε μία γυναίκα βλέποντας το πρόσωπο της να συμπεράνεις ότι είναι καπνίστρια. Το δέρμα και ιδίως του προσώπου χάνει την λαμπερότητα του και θαμπώνει, αποκτά μία γκρίζα ή ωχρή απόχρωση και έχει την τάση νααφυδατώνεται και να ρυτιδιάζει πολύ πιο εύκολα και σε μικρότερη ηλικία (πρόωρη γήρανση του δέρματος). Το κάπνισμα με τις τοξικές οξειδωτικές ουσίες που περιέχει ο καπνός καταστρέφουν την ελαστικότητα του δέρματος, δημιουργούν τις αντιαισθητικές “σακούλες” κάτω από τα μάτια και το αφυδατώνουν. Οι ρυτίδες του τσιγάρου εμφανίζονται γύρω από τα μάτια, στα μάγουλα, γύρω από το στόμα και στον λαιμό και σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο δημιουργείται μία ταυτόχρονη φωτοχημική γήρανση του δέρματος. Ευτυχώς, αυτή η ρυτίδωση και το θάμπωμα του δέρματος είναι αναστρέψιμα με την διακοπή του καπνίσματος και την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από λίγες εβδομάδες.

Κάπνισμα και Στόμα

 

Το κάπνισμα αφαιρεί το λευκό αστραφτερό χρώμα των δοντιών και τα δόντια αποκτούν μία μόνιμη κιτρινογκρίζα απόχρωση ενώ και τα ούλα που εκτίθενται συνεχώς στον διερχόμενο καπνό του τσιγάρου κοκκινίζουν, ερεθίζονται, ματώνουν εύκολα στο βούρτσισμα και αποκτούν ουλίτιδα. Το αδυνάτισμα των ούλων επιφέρει και κινδύνους για την σταθερότητα των δοντιών ενώ με την υπερέκκριση σιέλου που προκαλεί το τσιγάρο δημιουργείται και μεγάλη εναπόθεση πέτρας (πλάκας) στις επαφή των δοντιών με τα ούλα. Έτσι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο γίνονται όλο και συχνότερες με το αντίστοιχο κόστος σε χρόνο και χρήμα. Μιλώντας για το στόμα, σημαντική είναι η κακοσμία του στόματος ιδίως το πρωί αλλά και σε όλη την διάρκεια της ημέρας (χαρακτηριστικά ο καπνιστής λέει ότι το στόμα του μυρίζει σαν τασάκι), καθώς επίσης και ότι αλλοιώνεται και η γεύση των καπνιστών, κάτι σημαντικό γιατί η γεύση είναι μία αίσθηση απόλαυσης.

Κάπνισμα και Νύχια

 

Τα νύχια λεπταίνουν και γίνονται εύθραυστα ενώ εάν μιλάμε για βαρύ καπνιστή ή καπνίστρια πολλές φορές τα δάκτυλα αλλά και τα νύχια κιτρινίζουν και δίνουν αυτή την άσχημη εικόνα. Η διακοπή του καπνίσματος σταδιακά επαναφέρει την υγεία των νυχιών.

Κάπνισμα και μαλλιά

Οι τοξικές χημικές ουσίες, που περιέχονται στον καπνό, μπορούν να βλάψουν το DNA στους θύλακες των τριχών και να δημιουργήσουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα μαλλιά να γίνονται πιο αδύναμα και να γκριζάρουν πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό. Μάλιστα σε ότι αφορά τους άντρες, οι πιθανότητες απώλειας των μαλλιών διπλασιάζονται στους καπνιστές. Η αυξημένη τριχόπτωση δεν αφορά μόνο τους άντρες αλλά και τις γυναίκες.

 

Κάπνισμα και σωματικό βάρος

 

Οι καπνιστές φοβούνται ότι θα αυξηθεί το βάρος τους εάν κόψουν το κάπνισμα. Όμως και το ίδιο το κάπνισμα δημιουργεί μία ανάγκη στους καπνιστές να τρώνε ή να πίνουν συνεχώς κάτι για να καταπολεμήσουν την κακή γεύση του τσιγάρου, είτε αυτό είναι σνάκ ή καφές με ζάχαρη ή αναψυκτικό ή οτιδήποτε δημιουργεί πρόσκαιρα μία ευχάριστη γεύση. Αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους που σε συνδυασμό με την μειωμένη αντοχή που δημιουργεί το κάπνισμα και την όχι αποτελεσματική άσκηση έχει αθροιστικό αποτέλεσμα στην αύξηση των κιλών.

Συμπερασματικά, εκτός από ένα ποσοστό καπνιστών που αποκτούν ανίατες και επικίνδυνες ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα υπάρχει και το σύνολο των καπνιστών που το κάπνισμα έχει δυσμενή και ορατά αποτελέσματα στην ομορφιά τους. Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις. Η διακοπή του καπνίσματος, η ενυδάτωση, η σωστή διατροφή, η συχνή άσκηση και ο επαρκής ύπνος.

Αλλάξτε την ζωή σας, ξανααποκτήστε την χαμένη υγεία και ομορφιά σας. Κόψτε το κάπνισμα.

 

Δρ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, MD, PhD, FCCP

Πνευμονολόγος

Αθηναϊκό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο, Αμπελόκηποι Αθήνα

Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ Νοσοκομείου Metropolitan, Νέο Φάληρο

bottom of page