top of page

Dr. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, MD, PhD, FCCP

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Αθηναϊκό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο

Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ Νοσοκομείου Metropolitan

Τέως Διευθυντής Κλινικής Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Σωτηρία”

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και μετά το πέρας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Πρότυπος Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης), σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-1983). Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως λοχίας ιατρός μονάδος (21η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, Αλεξανδρούπολη, 1983-1984).

Αμέσως μετά ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία (1984-85 Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, 1985-1989 4η Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Σωτηρία”) και τον Ιούνιο 1989 κατόπιν κρίσεων διορίσθηκε σαν Επιμελητής Β στην νεοσύστατη τότε Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μελισσίων “Αμαλία Φλέμιγκ”. Εκεί εργάστηκε έως το 2000 (έχοντας από το 1998 τον βαθμό του Επιμελητού Α) και το 2000 κατόπιν κρίσεων διορίσθηκε σαν Επιμελητής Α στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Σωτηρία”. Το 2005 και κατόπιν κρίσεων έλαβε την θέση και διορίσθηκε σαν Συντονιστής Διευθυντής της 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Σωτηρία”, ενώ παράλληλα οργάνωσε και ανέλαβε την Επιστημονική Διεύθυνση του Κέντρου Πνευμονικής Αποκατάστασης και του Εργαστηρίου Μελέτης Ύπνου Γ’ Παθολογικού Τομέα του ιδίου νοσοκομείου, όπου υπηρέτησε μέχρι τον Νοέμβριο 2011 οπότε και παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα Διευθυντού της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ στο Νοσοκομείο Metropolitan, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Τον Δεκέμβριο 2017, από κοινού με την Πνευμονολόγο Επιμελήτρια της Πνευμονολογικής Κλινικής κα Σύλβια Ντουμίτρου, ίδρυσε το Αθηναϊκό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο με πρωταρχικό σκοπό την παροχή πνευμονολογικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους τομείς της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας και της έρευνας των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

 

Εξειδικεύτηκε στο Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας, στην Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Άσκησης (Εργοσπιρομετρία), στο Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου και στην διαχείριση των ασθενών προς μεταμόσχευση πνευμόνων σε παγκοσμίως αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα του Καναδά (1991-1992 Νοσοκομείο Royal Victoria και Meakins-Christie Laboratories του Πανεπιστημίου McGill, Montreal) καθώς και στην Πνευμονική Αποκατάσταση ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες (2008, Raleigh Hospital του Πανεπιστημίου Duke, Durham, North Carolina, USA). Το 2009 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Επισκέπτη Καθηγητή (Visiting Professor) της Ιατρικής Σχολής του National Autonomous University of Mexico (Coyoacán, Mexico City). Όπως προκύπτει από την εκπαίδευση του αλλά και από το εκπαιδευτικό-επιστημονικό του έργο, είναι εξειδικευμένος στα εξής γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας του: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – Βρογχικό άσθμα – Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου – Εργαστήριο Αναπνευστικής Λειτουργίας – Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία άσκησης (Εργοσπιρομετρία) – Μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός - Πνευμονική Αποκατάσταση – Διακοπή καπνίσματος – Βρογχοσκόπηση.

 

Από το 1997 είναι Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα της διδακτορικής διατριβής του “Ημερήσια διακύμανση των κυκλοφορούντων επιπέδων ωρισμένων κυτταροκινών και πρωτεϊνών οξείας φλεγμονώδους αντιδράσεως στην εξωνοσοκομειακή πνευμονία των ενηλίκων”.

Από το 2016 είναι εν ενεργεία Εθνικός Αντιπρόσωπος Πνευμονολογίας (National Representative, Section: Pneumonology) στην Ευρωπαϊκή Ένωση Εξειδικευμένων Ιατρών (European Union of Medical Specialists, UEMS). Στο παρελθόν έχει διατελέσει αιρετός Εθνικός Αντιπρόσωπος (National Delegate) της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (European Respiratory Society, ERS, 2005-2008), International Governor του Αμερικάνικου Κολλεγίου Πνευμονολόγων (American College of Chest Physicians, ACCP, 2008-2012) και ERS COPD Audit National Representative (2009-2012).

Είναι ενεργό μέλος (Golden Member) της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society, ERS, 1990-σήμερα), Εταίρος (Fellow, FCCP) του Αμερικάνικου Κολλεγίου Πνευμονολόγων (American College of Chest Physicians, ACCP, 1998-σήμερα) και Μέλος της Αμερικάνικης Θωρακικής Εταιρείας (American Thoracic Society, ATS), ενώ είναι και Κριτής εργασιών των ιατρικών περιοδικών Chest, Respiratory Medicine, Pulmonary Pharmacology & Therapeutics, Respiration καθώς και μέλος του McGill University Alumni Club.

Είναι εν ενεργεία Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (θητεία 2017-2020). Έχει διατελέσει αιρετό μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (2014-2017), αιρετός Γραμματέας της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης και Αποκατάστασης (2013-2015), Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Πνευμονολόγων (2013-2017), αιρετό μέλος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρίας του Νοσοκομείου Metropolitan (2013-2015) και μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (από 1990). Υπηρέτησε σαν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των ιατρικών περιοδικών Πνεύμων, ελληνικής έκδοσης του European Respiratory Journal, του Chest και της πνευμονολογικής εφημερίδας Info in Respiratory Medicine. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (2005-2011), αιρετό αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. ΝΝΘΑ (2005-2007), αιρετό αναπληρωματικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΝΝΘΑ (2007-2010) και Πρόεδρος Υγειονομικής Επιτροπής ΝΝΘΑ (2009-2010).

Όσον αφορά την ερευνητική-επιστημονική του δραστηριότητα, ο Δρ. Ε. Κοσμάς είναι συγγραφέας σε 44 δημοσιευμένα πρωτότυπα άρθρα σε Διεθνή ιατρικά περιοδικά και σε 47 άρθρα σε Ελληνικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει στην συγγραφή 5 κεφαλαίων σε Διεθνή Ιατρικά Βιβλία και 32 κεφαλαίων σε Ελληνικά ιατρικά βιβλία-μονογραφίες κλπ. Έχει παρουσιάσει 366 πρωτότυπες εργασίες σε Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια και 100 σε Ελληνικά. Έχει δώσει 504 διαλέξεις και έχει προεδρεύσει σε 87 στρογγυλά τραπέζια – workshops σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια-Σεμινάρια-Συμπόσια και λοιπές επιστημονικές εκδηλώσεις. Τέλος, έχει βραβευθεί πολλές φορές για πρωτότυπες εργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με κυριότερες βραβεύσεις αυτές από την American Thoracic Society και το National Emphysema Foundation για την εργασία “Annual rate of hospitalizations and mortality are determined by the compliance to treatment in patients with COPD” (ATS International Conference, New Orleans, 2010) και από το American College of Chest Physicians για την εργασία “Bronchiectasis in COPD: an irrelevant CT finding or an important clinical phenotype ?” (CHEST Annual Congress, Los Angeles 2016).

Γνωρίζει την Αγγλική και την Γαλλική γλώσσα και είναι συνδεδεμένος στα επαγγελματικά ηλεκτρονικά media www.researchgate.net/profile/Epaminondas_Kosmas και www.linkedin.com/pub/epameinondas-kosmas.

 

Προσφερόμενες Ιατρικές Υπηρεσίες

Όπως προκύπτει από την εκπαίδευση του αλλά και από το εκπαιδευτικό-επιστημονικό του έργο, o Δρ. E.Κοσμάς είναι εξειδικευμένος σε όλο το κλινικό και εργαστηριακό φάσμα της ειδικότητας της Πνευμονολογίας και οι παροχές υπηρεσίας του συνοψίζονται ως εξής:

  • Νοσηλεία ασθενών με οξέα και χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα.

  • Γενικό Πνευμονολογικό Εξωτερικό Ιατρείο και check-up αναπνευστικού συστήματος.

  • Εξειδικευμένο Εξωτερικό Ιατρείο (Χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) – Βρογχικού άσθματος – Διαμέσων Πνευμονοπαθειών - Διαταραχών αναπνοής στον ύπνο).

  • Διαγνωστική & θεραπευτική (επεμβατική) βρογχοσκόπηση – Χρήση ενδοβρογχικών υπερήχων (EBUS).

  • Πλήρης έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας, εργοσπιρομετρία και προεγχειρητικός αναπνευστικός έλεγχος.

  • Πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου (διαγνωστική – τιτλοποίηση CPAP).

  • Μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

  • Πνευμονική αποκατάσταση σε ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ, βρογχεκτασίες κλπ).

  • Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

Διεύθυνση & Στοιχεία Επικοινωνίας

 

Αθηναϊκό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο (Ιατρείο)

Λεωφόρος Κηφισίας 39 & Κορινθίας (δίπλα στο ξενοδοχείο President) – 5ος όροφος, 11523 Αμπελόκηποι, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας ιατρείου : Τρίτη & Πέμπτη 17:00 – 21:00 (κατόπιν ραντεβού)

 

Νοσοκομείο Metropolitan

Εθνάρχου Μακαρίου 9 και Ελευθερίου Βενιζέλου 1 – 5ος όροφος (γραφείο 3), 18547 Νέο Φάληρο

 

Τηλέφωνα:

Αθηναϊκό Πνευμονολογικό Ινστιτούτο 

213-0997785

213-0997786

 

Νοσοκομείο Metropolitan

210-4809715 (προσωπικό beeper)

210-4807171, 4809296 (γραμματεία)

210-480-9314 (fax)

 

Κινητό τηλέφωνο

6972-035-382

 

E-mail

ath.lung.inst@gmail.com

Ιστοσελίδα (Site)

www.athenslunginstitute.gr

www.metropolitan-hospital.gr

bottom of page